Чи хрестив Ісус Христос?

В Ін. 3:22 написано:

"Після цього прийшов Ісус з учнями Своїми в землю Юдейську, і там жив із ними, і хрестив".

Потім в Ін. 4:1-2 читаємо:

"Коли ж довідався Ісус про те, що до фарисеїв дійшла чутка, що Він більше здобуває учнів і хрестить, ніж Іоанн, - хоча Сам Ісус не хрестив, а учні Його".

Чи хрестив Ісус Сам або тільки наставляв Апостолів, як це робити?

Для відповіді на це запитання скористаємося тим, що запропонував Президент Джозеф Філдінг Сміт:

"Добре встановлений той факт, що наш Спаситель мав усі ключі та повноваження Священства, що Він мав божественне право звершувати кожен і всякий обряд Євангелія; не було б нижче Його гідності виконання цих обрядів за будь-якої можливості, коли б Він не побажав. Більшу частину Свого часу Він проводив у служінні хворим, повертаючи зір сліпим, воскрешаючи померлих, зцілюючи прокажених, нагороджуючи благословеннями всіх, хто оточував Його. Немає місця сумнівам у Його повноваженнях виконувати будь-яку роботу, пов'язану з Його служінням. У третьому розділі Івана ясно говориться, що Він хрестив. У четвертому ж, після того, як він пройшов через помилковий переклад, стверджується, що Він не хрестив, або мається на увазі це (як у деяких сучасних перекладах). На жаль, у нас немає оригінального манускрипту.

Др. Адам Кларк у своїх коментарях заявляє таке:

"...Не ясно, чи здійснював Христос над ким-небудь водне хрещення; але Його учні - так; Розділ 4:2, а те, що вони робили під Його владою та керівництвом, приписували Йому Самому. Це у звичаї серед багатьох народів і країн, приписувати дії тих, хто перебуває під чиїмось впливом або владою, тому, хто цією владою володіє. Не дивлячись на це, дехто припускає, що спершу Ісус хрестив, але коли здобув учнів, то доручив цю роботу їм. Отже, ці два місця можуть бути зрозумілі таким чином: 1. [Ін. 3:22] говорить про хрещення, здійснені Христом до покликання дванадцяти учнів; і 2. Розділ 4:2 - про хрещення, що здійснюються учнями, після їхнього покликання до цієї роботи Христом." (Clarke's Commentary on John 4:1-4, v. 5, p. 509)

Порок Джозеф Сміт так переклав цей уривок з Ін. 4:1-4:
"Коли ж почули фарисеї, що Ісус більше здобуває учнів і хрестить, ніж Іоанн, то шукали старанніше, як віддати Його на смерть, бо багато хто приймав Іоанна за пророка, а Ісусові не вірили. І нині, Господь знав це, хоча Сам Ісус не хрестив так багато, як учні Його, бо Він показав їм приклад, віддаючи перевагу одному над іншим" (Натхненна Версія).

Джозеф Філдінг Сміт, Answers to Gospel Questions, т. 3, стор. 42