Знову про пекельні ворота

Веду дуже цікаву та змістовну дискусію з людиною, яка вірить у Ісуса Христа, любить євангелію та Біблію, але якому важко зходу зрозуміти деякі вчення відновленої Церкви. Більше того, складно зрозуміти навіщо взагалі потрібно було якесь відновлення, якщо, виходячи зі звичного розуміння 18 вірша з 16-го розділу від Матвія, Господь Ісус обіцяє, що з Його Церквою нічого не станеться або, якщо процитувати "сили адові не переможуть її" (буквально "пекельні ворота не здолають її"). Власне, запитання складалося з двох частин, а отже, треба розповісти все по порядку.

Саме спілкування зародилося завдяки тому, що волонтери-перекладачі закінчили роботу над однією зі статей з книги Брюса Р. Макконкі Mormon Doctrine, а саме над статтею Церква і поділилися перекладом на Facebook. Зокрема там говориться:

«Церква була вперше організована на Землі за днів Адама. І той великий патріарх був її першим президентом, який головує первосвящеником над земним царством Божим. Загальноприйняте сектантське уявлення про те, що день П'ятидесятниці вважається днем народження християнської церкви, є хибною єрессю. Щоразу, коли Євангеліє було на землі, його проповідували і застосовували в рамках Церкви Христової та завдяки їй. Церква або царство, як вона була організована в зеніт часів нашим Господом і Його апостольськими служителями, була відновленою церквою».

Звідси виникли два великі запитання:

  1. Відповідно до Матвій 16:18 Ісус говорив у майбутньому: «Я створю Церкву Мою, і ворота пекла не здолають її». Якщо Він тільки збирався в той момент створити Церкву, тоді за старозавітних часів ніякої Церкви бути не могло, тим більше, «за днів Адама».
  2. Якщо, як ми вже згадували, що "пекельні ворота не здолають" Церкву Христову, тоді ні про яке відступництво не може йтися, отже, й відновлення Церкви в наші дні виглядає дивно.

Ці питання ставлять дуже часто, і я вирішив написати цю невелику статтю, щоб на неї можна було посилатися на готовий матеріал. Отже, почну по порядку розглядати кожне із запитань.

Існування старозавітної церкви

І дійсно, в обіцянні Христа (Мт 16:18) слово "побудую" стоїть у майбутньому. Однак це не означає, що Він уже не створював старозавітну Церкву, яка відступила від Нього і втратила необхідні для повноцінного функціонування риси і властивості.

Захотілося привести, швидше, жартома аналогічну мовну конструкцію з Біблії. Давид каже, вживаючи дієслово в майбутньому часі: "я збудую на ньому жертівника для Господа" (1Хр 21:22). Чи це означає, що до нього ніхто інший не будував жертовники? Або коли Господь каже Мойсеєві: “Поставлю Пророка для них” (Повт 18:18), чи означає це, що Він ніколи до цього не закликав пророків у різні часи та в різних місцях? Тому, коли Господь Ісус Христос каже Петру: "Я побудую Церкву", це зовсім не означає, що Він ніколи не мав Церкви в інші часи та в іншій якості. Наприклад, як старозавітна церква.

На підтвердження цієї ідеї можна навести таке: У Старому Завіті часто використовується слово קָהָל (кагал). Наприклад, у Біблії версії короля Якова його перекладають як «assembly» чи «congregation». У Огієнка - "громада", "збір громади", "збори" або "зібрання". У Септуагінті (переклад II століття до РХ з давньоєврейської на грецьку, якою, до речі, користувалися і перші християни) це слово «кагал» перекладено як ἐκκλησία (екклесія) або церква, адже по-грецьки ἐκκλησία це саме "суспільство" чи "церква". У Новому Завіті тому й перекладається це слово у більшості випадків як «церква», хоча зустрічається і переклад «зборів». У тому числі в Матвій 16:18 стоїть те саме слово ἐκκλησία і перекладено як «Церква». Ось і старозавітний термін «кагал» цілком точно і доречно можна перекласти як «церква». Мені подобається у зв'язку з цим вираз із книги Числа: «збори Господні» (קָהָל יְהֹוָה, "кагал Єгови", тобто "народ Єгови", "зібрання Єгови" або "Церква Господа" — див. Чис 16:3).

Саме тому Джозеф Сміт під час перекладу Книги Мормона був натхненний перекладати це стародавнє слово “кагал” або його похідні як “церква”. Тому немає сенсу дивуватися, чому «грецьке» (як стверджують критики) слово «церква» опинилося в Книзі Мормона в описі старозавітних подій. А що вже казати про цілком очевидне використання слова ἐκκλησία у Септуагінті?

Цілком ясно одне: Церква існувала задовго до П'ятидесятниці, просто мала іншу форму та інше призначення. Наприклад, керувалася законом Мойсеєвим і була «виховником» до Христа (див. Гал 3:24-25).

Щодо відступництва старозавітної Церкви, то Біблія це підтверджує багаторазово. Описуючи відступництво, що відбулося перед народженням Спасителя, старійшина Чарльз У. Пенроуз писав:

Коли Ісус Христос розпочав Своє служіння на землі, то знайшов людей, які стверджували, що були особливими об'єктами Божих благословень та схвалення, але повністю відійшли від шляху життя та спасіння разом із усіма своїми священиками, служителями та богословами. Ніхто з них не був прийнятний для Бога. Він звинуватив найбільш побожних, шановних, релігійних та освічених з них у тому, що вони лицеміри та «труни забарвлені». Їхні закордонні місіонерські підприємства Він оголосив огидними для Всемогутнього і сказав їм, що, коли вони обходять море і сушу, щоб обернути у віру хоча б одного, то роблять «його сином геєни, удвічі гіршим за вас» (Мт. 23:15). Він назвав їх сліпими поводирями, які зовні очищають себе, а зсередини сповнені розкрадання та неправди. Дух Божий відійшов від тих, хто шанував ім'я Боже своїми устами, але відійшов від шляхів Його, від тих, хто замість слова Божого вчили «навчанням, заповідям людським». Вони не мали влади від Бога, хоч і стверджували, що мали її через спадкоємність і висвячення по лінії попередників і пророків» (Промені живого світла, розділ 6, див. також Іс 43:27-28).

Сподіваюся, тепер слова Брюса Р. Макконкі про те, що створена чи організована Христом Церква «являла собою відновлену церкву», стають зрозумілішими.

Чи потрібне було відновлення?

Процитуємо ще раз Від Матвія 16:18:

"І кажу Я тобі, що ти скеля, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили адові ((пекельні ворота)) не переможуть її".

Щоб розглянути цю обіцянку, потрібно розібратися в термінах або символах, які використовував Спаситель. Почнемо.

ВОРОТА (БРАМА). Слід визнати, що ворота — це пристрій, за допомогою якого входять або виходять звідкись. Як брами або ворота можуть здолати? Мабуть, коли вони виконують свою функцію, і ти нічого не можеш з цим вдіяти, тоді ворота тебе здолали. А якщо в тебе є ключ від воріт чи міцне плече, тоді брама тебе не здолає. Ти зможеш або увійти через ці ворота, або вийти — залежно від завдання, що стоїть перед тобою. Так, з воротами начебто зрозуміло. Йдемо далі.

ПЕКЛО. У грецькому оригіналі слово «пекло» не відноситься до зла чи сатани. Важливий момент! Слово «пекло» в Синодальному перекладі насправді ᾅδης (адис). Греки використовували це слово для позначення потойбіччя або світу померлих або (термін більш для нас звичний) духовного світу, посмертного світу, куди вирушають духи померлих після земного життя. Іноді це слово перекладають з грецької як «кончина», «смерть», «могила».

ПЕКЕЛЬНІ ВОРОТА. Цікаво, що, поєднавши ці два терміни в поняття «пекельні ворота» або «брама смерті» або «ворота могили», ми розуміємо, що йдеться про те, що брама ця, якщо їм дозволити нас здолати, або не впустять нас у світ мертвих, або не випустять нас звідти. Оскільки всі люди на землі вмирають, почнемо з припущення, що йдеться про те, що брами пекла можуть нас не випустити. Однак Ісус дає обіцянку Своєї Церкви, що ці ворота не зможуть здолати, а значить випустять тих, кому належить вийти. Навіть якщо ніхто до цього звідти не виходив. Отже, Христос обіцяє, що створить Свою Церкву, і смерть не здолає її (це займенник варто окремо розглянути). Іншими словами, ті, хто уклав завіт з Христом, хто є частиною Його Церкви, не буде замкнений назавжди у світі мертвих, але подолає смерть (як ми знаємо, завдяки Воскресінню і Спокуті Спасителя). Зачинені пекельні ворота не будуть перешкодою.

Для порівняння, в стародавньому апокрифі — в Євангелії від Никодима — у деталях описується сцена, коли Христос розбиває браму смерті і виводить звідти (з могили, зі смерті, із духовного світу) праведників. Пекло (персоніфікований начальник світу мертвих) кричить своїм слугам: «Зачиніть страшні ворота мідні та залізні затвори забіть, і чиніть опір сильно!» Але, незважаючи на всі їхні зусилля, Цар Слави подолав усі ворота та запори і «захопив земного отця нашого Адама і пророків, і всіх святих, що існують (в пеклі), у Своє пресвітле сяйво» (Євангеліє від Никодима 2:6, ANF 8 :436-437).

Ті ж ідеї та принципи відображаються в навчаннях та іконографії традиційних християнських церков, коли йдеться про зходження Христа в пекло. Про це можна прочитати у Вікіпедії (щоб не заглиблюватися), хоча за бажання можна знайти десятки інших посилань на ці матеріали: Зішестя Христа в ад. На цій сторінці у підписі під зображенням фрески Фра Анджеліко (XV століття) бачимо: Під ногами Христа повалені пекельні ворота , які розчавили когось зі слуг диявола. Першим до Ісуса простягає руку Адам, за ним Авель тощо.

ЗДОЛАТИ. На мою думку, тут особливо розбирати немає сенсу. Грецьке слово κατισχύω — перемогти, здолати, пересилити, набути переваги. Пекельні ворота не хотіли випускати зі світу мертвих Церкву, але Христос їх зруйнував.

54d22f0-v-bilorus-xii_veka

Сходження Христа в пекло, ікона XI століття, Білорусь

З іншого боку, як ми вже згадували, іншою функцією воріт може бути завдання не пустити Церкву Христа у духовний світ. Що ж, це чудова думка, підтверджена, зокрема, сучасними одкровеннями. У цьому випадку сенс у тому, що вплив Церкви Христової не зупинити навіть смерті, і євангельське слово (голос Сина) буде почуте мертвими, а вони, почувши його, оживуть. Першим проповідував померлим Сам Ісус: «...Він і духам, що перебувають у в'язниці, зійшовши, проповідав» (1Пет 3:19-20; УЗ 76:73; 138: 18-19). Але й не тільки Він: «Бо для того й мертвим було благовістити, щоб вони, засудившись за людиною плоттю, жили за Богом духом» (1Пет 4:6). Про це ж: «Він зібрав із праведників Своє воїнство і призначив посланців, наділених силою і владою, і доручив їм йти і нести світло Євангелія тим, хто перебував у темряві, і навіть усім духам людським; і таким чином Євангеліє було проповідувано померлим» (УЗ 138:30). Таким чином, і тут пекельні ворота не здолали Церкву, і, як було обіцяно Спасителем, мертві почули і почують Його голос або Його істину (див. Ін 5:25).

Таким чином, ми бачимо, що обидва прочитання цієї обітниці Спасителя можливі: (1) що пекельні ворота не зможуть утримати Церкву у світі мертвих, коли прийде час воскресіння померлих, і (2) що пекельні ворота не зможуть не впустити Церкву у світ мертвих, коли потрібно буде благовістити померлим. Обидва ці тлумачення не тільки можливі, а й повністю відповідають біблійному вченню та традиціям стародавнього християнства, первісної Церкви Христа. Можна навести кілька прикладів із писань християнських служителів і святих ранніх віків. Григорій Двоєслов (папа Римський у VI-VII століттях):

«Спокутник наш, воскреснувши перед світлом, не тільки вийшов з пекла, а й самі пекельні ворота зруйнував".

Григорій Богослов (архієпископ Константинопольський IV століття) цитує Авакума:

Христос із мертвих – повстаньте з Ним і ви; Христос у славі Своїй, сходіть і ви; Христос із труни, — звільняйтесь від кайданів гріха; відчиняються пекельні ворота, винищується смерть, відкладається старий Адам, відбувається новий: хто в Христі, той нове творіння (2 Кор 5:17); оновлюйтесь».

Є безліч подібних висловлювань, але, гадаю, для цілей цієї статті достатньо.

ЗАЙМЕННИК "ЇЇ". У цьому місці — "не здолають, не переможуть її" - займенник стоїть у присвійному відмінку (відмінок, що вказує на приналежність якогось об'єкта суб'єкту, що стоїть в цьому відмінку). Тобто не «не здолає Церкву», а «не здолає тих, хто належить до Церкви» або «не здолає церковних».